default-header
HomeReceptenGevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

Bereidingstijd: 2,5 uur (oven)
Voorbereidingstijd: 30 minuten

Voor 8 personen

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen (heel)

1 kalkoen

4 stengels bleekselderij

2 rode uien (geschild)

2 tenen knoflook (gepeld)

200 gram cranberry’s

2 appels

2 theelepels kaneel

1 eetlepel rietsuiker

50 gram boter (in blokjes)

20 gram rozemarijn

4 vijgen (in partjes)

Olijfolie

Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Snij de bleekselderij in stukjes. hak de knoflook fijn, snipper één ui en fruit alles in een koekenpan met wat olie.
  3. Snij de appels (met schil) in kwarten en verwijder het klokhuis.
  4. Voeg de helft van de appelkwarten, cranberry’s, kaneel en de rietsuiker toe aan de koekenpan en laat 5 minuten meebakken.
  5. Vul de holte van de kalkoen met het cranberrymengsel.
  6. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in een braadslede en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  7. Verdeel de blokjes boter over de kalkoen, zet de braadslede in het midden van de oven en bak de kalkoen in 2 tot 2,5 uur gaar.
  8. Bedruip de kalkoen elke 30 minuten met bakvet en keer de kalkoen na 1,5 uur om.
  9. Snijd één ui in partjes en verdeel deze, de overgebleven appelparten en vijgen rondom de kalkoen in de ovenschaal en bak nog 1 uur mee.
  10. Neem de kalkoen uit de oven en laat (afgedekt onder aluminiumfolie) nog 10 minuten rusten alvorens je de kalkoen serveert.

Bron